Life Events

Strategisch groeien

Groei van organisaties is afhankelijk van groei van mensen. Voor een deel is die groei vaak reactief, omdat bedrijven dan reageren met het opleiden en ontwikkelen vanuit een knelpuntensituatie. Zo wordt bij forse uitbreidingen, nieuw ontwikkelde technologie of disfunctioneren pas gestart met opleidingen. Dit levert een achterstandssituatie op, die weliswaar niet dramatisch hoeft te zijn, maar voorkomen had kunnen worden. Daarom is het belangrijk groei van medewerkers strategisch vorm te geven en in lijn te brengen met de strategische ontwikkelingen van de organisatie. Groeien in ontwikkeling vinden veel medewerkers uiteindelijk belangrijker dan salarisgroei.
iMa zet voor u de huidige loopbaanmogelijkheden voor de medewerkers, in een dakpansgewijze structuur, in een overzicht. Dit gebeurt van startfunctie tot relatieve eindfunctie. Ook wordt er gekeken naar logische vervolgstappen vanuit een bepaalde functie.

Tijdens dit proces wordt er per functie een inventarisatie gemaakt van:

Opleidingseisen

Functiecompetenties

Gedragscompetenties

Ervaringstijd

Opleiden, opleiden en nog eens opleiden

Indien uw onderneming er naar toe wil om:

– Haar organisatie naar een hoger niveau te brengen
– Flexibel in te spelen op ontwikkelingen
– Een duurzaam bestaan te bieden
– Productiviteit te verhogen

Zal zij de keuze moeten maken om medewerkers constant de ontwikkelen. Al in de sport is het duidelijk geworden dat geoefende spelers betere prestaties leveren. Ze worden star, stram en inflexibel als ze niet elke dag werken aan hun conditie. Zo ook met organisaties. Om haar conditie op peil te houden zal ze constant bezig moeten zijn om haar spierkracht en uithoudingsvermogen te ontwikkelen. Met betere medewerkers is het beter presteren.

Opleiden, opleiden en nog eens opleiden

Het opleiden van medewerkers leidt er toe dat:

– Zij mee helpen het bedrijf te ontwikkelen

– In geval van open posities snelle opvolging is te realiseren

– Medewerkers uitdaging gaan zien als een bindende factor

– In geval er geen doorgroeimogelijkheid is, je als bedrijf trots mag zijn dat je goede medewerkers aflevert en daarmee een positieve uitstraling creĆ«ert om mensen aan te trekken.

– Medewerkers flexibel/multi-inzetbaar zijn.

Loopbanen in plaats van dienstverbanden

Waar men in het verleden over dienstverbanden sprak, spreken we vandaag de dag over loopbanen. In elk bedrijf bestaan die loopbanen. Vaak worden ze echter niet onderkend. Dit komt in hoofdzaak omdat functies statisch worden bekeken, veelal in relatie tot de mensen die ze invullen. CarriĆØremogelijkheden komen daardoor te weinig voor het voetlicht. Daarvoor is het van belang om doormiddel van loopbaan-matrixen inzicht te bieden welke vereisten er nodig zijn om bepaalde posities in te kunnen vullen.

Deze matrixen dienen:

Om ontwikkelingen in een breder perspectief te zien

Gebruikt te worden in functionerings- en loopbaangesprekken.

CarriĆØrestappen te ontdekken

Om mobiliteitsvergroting te bereiken

Meer weten?

Een gratis demo van ons systeem en de mogelijkheden bij u op locatie? Het enige wat het u kost is een kopje koffie en uurtje van uw tijd.